Drobenkový koláč s ovocem

Mouku, hnědý cukr, vločky, koření a sůl nasypejte do velké mísicí nádoby. Přidejte máslo nakrájené na kousky a prsty směs vypracujte do podoby drobenky. Vmíchejte vlašské ořechy a nechejte směs odpočinout.

V malé nádobě smíchejte 1 polévkovou lžíci cukru krupice, kukuřičného škrobu a citronové šťávy.

V další malé nádobě smíchejte zbylý cukr a koření.

Připravená jablka pokládejte ve vrstvách do pomalého hrnce Crock-Pot®. Každou vrstvu posypejte cukrem smíchaným s kořením a přelijte směsí s kukuřičným škrobem.

Nahoru přidejte drobenkovou směs, nasaďte poklici a vařte 3 hodiny na vysoký výkon (High) nebo 4 až 5 hodin na nízký výkon (Low), dokud jablka nezměknou.

Po dokončení vaření částečně odkryjte poklici a nechte drobenkovou vrstvu asi 1 hodinu ztvrdnout.

Podávejte s horkým pudinkovým krémem či vanilkovou zmrzlinou… anebo obojím!

Cooking Time

4 až 5 hodin (Low) nebo 3 hodiny (High)

Servings

3-4

Ingredients

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 100 g světle hnědého cukru
  • ½ čajové lžičky mleté skořice
  • ½ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • Špetka soli
  • 150 g másla nakrájeného na kousky
  • 120 g vlašských ořechů nakrájených na kousky

Suroviny na jablečnou směs

  • 60 g cukru krupice, případně množství dle chuti
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • ½ čajové lžičky mletého zázvoru
  • ½ čajové lžičky mleté skořice
  • 800 g jablek na vaření, vykrojených, oloupaných a nakrájených
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy

Podávejte s

  • horkým krémem a vanilkovou zmrzlinou